HUOM!
Keskustelufoorumi ei korvaa lääkäriapua! Kaikki viestit ovat vain käyttäjien omia mielipiteitä. Muutokset hoitosuunnitelmaan on tehtävä aina oman lääkärin kanssa!
Kriisitilanteessa soita Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimeen 010 195 202 (päivystää arkisin klo 9.00-07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00-07.00).

Estynyt persoonallisuus

Epäluuloinen, eristäytyvä, epäsosiaalinen, epävakaa, huomiohakuinen, narsistinen, estynyt, riippuvainen vai pakko-oireinen persoonallisuus?
Vieras

Estynyt persoonallisuus

ViestiKirjoittaja Vieras » La 22 Loka 2016, 0:44

Onko sinulla diagnosoitu estynyt persoonallisuus? Millaisia oireita siihen liittyy? Oletko jatkuvasti jännittynyt, onko sosiaaliset tilanteet vaikeita?

Estyneestä persoonallisuudesta kärsivä on ja ihmissuhteissaan voimakkaan estoinen. Hän kärsii jatkuvista riittämättömyyden, jännityksen ja epävarmuuden tunteista ja on herkkä arvostelulle ja hylkäämiselle. Sosiaaliset tilanteet ovat vaikeita, koska estynyt ajattelee muiden olevan häntä kohtaan kriittisiä tai väheksyviä. Estyneestä persoonallisuudesta kärsivän läheinen tuttavapiiri on usein suppea, hän kaipaa korostuneesti kiintymystä ja hyväksyntää. Hän on vastahakoinen osallistumaan uusiin toimintoihin, joissa voisi joutua noloihin tilanteisiin. Hän ei halua olla tekemisissä uusien ihmisten kanssa, joiden myötämielisyydestä hän ei ole varma.

Estyneen persoonallisuushäiriön taustalla saattaa olla lapsuusiän itsetuntovaurioita sekä synnynnäisiä luonteenpiirteitä. Yleensä estynyt persoonallisuushäiriö johtaa jonkinlaisiin sopeutumisen tai pärjäämisen vaikeuksiin, mutta sopivassa ympäristössä oireita esiintyy vähemmän tai ei ollenkaan.

Hoito:
Vaikka persoonallisuushäiriöt ovat henkilön persoonallisuudelle ominaisia pidempiaikaisia reaktio- ja käytöstapoja, niiden jäykkyys ja joustamattomuus saattaa iän myötä vähentyä. Estyneestä persoonallisuushäiriöstä kärsivä voi joskus hyötyä psykoterapeuttisesta hoidosta, etenkin jos hän kykenee itse näkemään, että hänen toimintatapansa ovat poikkeavia ja sopeutumista palvelemattomia. Estyneestä persoonallisuushäiriöstä kärsivät voivat hyötyä juuri sosiaaliseen ahdistukseen kohdistetusta lääkehoidosta. (lähde)

haitula
Viestit: 59
Liittynyt: Su 11 Syys 2016, 21:26

Re: Estynyt persoonallisuus

ViestiKirjoittaja haitula » Su 23 Loka 2016, 5:24

Jälleen, kuin meikäläisestä kirjoitettu. Vaan ei diagnoosia.
Syykin on selkeä: Isosiskon taholta tullut systemaattinen kiusaaminen ja väheksyminen lapsesta pitkälle aikuisuuteen saakka.

Sekaisin
Viestit: 5
Liittynyt: La 29 Loka 2016, 13:44

Re: Estynyt persoonallisuus

ViestiKirjoittaja Sekaisin » La 29 Loka 2016, 14:02

Tunnistan itsenu tuosta ja diagnoosikin löytyy. Olen aina ollut hieman sulkeutunut, vaikea avata itseään edes kavereille.
Aina tunne, että en riitä, että olen erilainen kuin muut, että olen huonompi. Vaikka mitään perusteita ei noille tunteille ole.
Tykkään välillä olla ihmisten seurassa, välillä yksin. Ihmissuhteita löytyy, mutta aika vähän. Tutustun aika helposti
ihmisiin, mutta en kykene ylläpitämään ihmissuhteita. En uskalla antaa kaikkeani. Pelkään torjumista ja hylkäämistä.
Mutta aiheutan itse ne, kun liiallinen niiden pelko tukahduttaa monet ihmissuhteet.
"Kaikki nuoret tyypit on sekasin, ja vanhat on vielä enemmän
Anna aivojen lepää ja mieltä kevennä, maailma on hullujen tekemä"
-Ruger Hauer

Palanen
Viestit: 1
Liittynyt: Su 30 Loka 2016, 11:07

Re: Estynyt persoonallisuus

ViestiKirjoittaja Palanen » Su 30 Loka 2016, 11:21

Melko kattava kuvaus miusta. Diagnoosikin löytyy. Diagnooseja pershäiriöiden puolelta löytyy myös epäluulooinen, eristäytyvä ja sitte masentunu persoonallisuus. Nää E-alkuset kulkee varmaan osin käsi kädessä. Siis itelläni. Varmaan aika pitkälle samat tilanteet on ollu myötävaikuttamassa. Aina oon ollu ujo, vetäytyvä, hitaasti lämpiävä. Puhuminen oikeestaan mistä tahansa on vaikeeta liki kaikille. Sosiaaliset tilanteet on äärimmääisen hankalia, mut aina ei voi kieltäytyä ja niillä kerroilla mitään ei tietty voi näyttää ulospäin, vaan kaikki ahdistus ja epävarmuus kasautuu sisälle. Ei voi sanoo kellekään et on paha tai vaikee olla. Sujuvasti esitetään et kaikki on okei. Jos joku jotain epäilee, ni vakiona on käyttää väsymystä tekosyynä tms. Jo lyhyetkin sosiaaliset tilanteet, välillä jopa ihan sisarusten tai jonkun yksittäisen ihmisen kanssa voi tuntuu äärimmäisen rankoilta ja kuluttavilta. Ja kun itellään kaikkeen nivoutuu vielä se, et kun lapsena jäi vaille paljosta ja oli liikaa vastuuta, ni hylkäämisen pelon takia sitä tiedostamattaan yrittää hakea hyväksyntää muita miellyttämällä. Ei on siis tuntematon käsite, oikeestaan riippumatta siitä kuka pyytää ja mitä. Tähän alkaa onneks pikkuhiljaa löyty pieniä apuja terapiasta, mut hankaloittaa edelleen paljon, kun hyväksynnänhaku saa ihan liian usein suostumaan niihin sosiaalisiin tilanteisiin.

Tulipa vuodatus.. Pahoittelut! Mut ehkä toivottavasti vastasin myös johonkin kysymyksen osaan..

hiljaisuudenvankina
Viestit: 27
Liittynyt: Ke 21 Syys 2016, 11:19

Re: Estynyt persoonallisuus

ViestiKirjoittaja hiljaisuudenvankina » Su 25 Joulu 2016, 9:33

Sopisi minuun, diagnoosia ei tosin ole
elamahiljaisuudessa.blogspot.fi

Outsider
Viestit: 19
Liittynyt: Pe 08 Joulu 2017, 14:44
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Re: Estynyt persoonallisuus

ViestiKirjoittaja Outsider » Ma 11 Joulu 2017, 23:44

Diagnoosi löytyy kyseiseen sairauteen. Sosiaaliset tilanteet on todella vaikeita ja tunnen itseni ulkopuoliseksi ja erilaiseksi ns. normaalien ihmisten parissa. En luota ihmisiin koskaan täysin enkä jaa syvimpiä salaisuuksia kenenkään kanssa. Suhtaudun varauksellisesti kaikkiin ihmisiin joita en tunne todella hyvin. Olen myös kyyninen ja epäluuloinen. Kärsin myös sosiaalisista peloista ja välttelen sosiaalisia tilanteita tuntemattomien ja puolituttujen kanssa.
Paska reissu mutta tulipahan tehtyä :lol:

Palaa sivulle “Persoonallisuushäiriöt”