HUOM!
Keskustelufoorumi ei korvaa lääkäriapua! Kaikki viestit ovat vain käyttäjien omia mielipiteitä. Muutokset hoitosuunnitelmaan on tehtävä aina oman lääkärin kanssa!
Kriisitilanteessa soita Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimeen 010 195 202 (päivystää arkisin klo 9.00-07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00-07.00).

Riippuvainen persoonallisuus

Epäluuloinen, eristäytyvä, epäsosiaalinen, epävakaa, huomiohakuinen, narsistinen, estynyt, riippuvainen vai pakko-oireinen persoonallisuus?
Vieras

Riippuvainen persoonallisuus

ViestiKirjoittaja Vieras » La 22 Loka 2016, 0:50

Onko sinulla diagnosoitu riippuvainen persoonallisuus? Millaisia oireita siihen liittyy? Miten olet selvinnyt ihmissuhteissasi? Pärjäätkö ollenkaan yksin, vai hakeudutko esim. parisuhteen päätyttyä mahdollisimman pian uuteen suhteeseen?

Riippuvainen persoonallisuus ilmenee korostuneena hoivatuksi tulemisen tarpeena, joka johtaa mukautuvaan – jopa alistuvaan ja takertuvaan käyttäytymiseen sekä voimakkaaseen eroon joutumisen pelkoon. Yksin ollessaan riippuvainen tuntee itsensä voimakkaan avuttomaksi ja läheisen suhteen päättyessä hän pyrkii etsimään nopeasti uuden hoivaa ja tukea antavan suhteen. Riippuvainen persoonallisuus kokee, ettei hän kykene itse päättämään edes tavallisista arkielämän asioista, eikä varsinkaan suurista elämää koskevista päätöksistä.

Riippuvaisessa persoonallisuushäiriössä ominainen piirre on kyvyttömyys luottaa omaan pärjäämiseen ja usko siihen, että muilta on saatavissa tukea joka on välttämätöntä omalle pärjäämiselle. Joissain olosuhteissa, esimerkiksi sopivassa parisuhteessa henkilö voi olla käytännössä oireeton, tai oireita esiintyy vähän.

Riippuvaisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivät hakeutuvat usein hoitoon ahdistus- tai masennusoireiden takia. Heillä on myös taipumusta erilaisiin riippuvuuksien kehittymiselle. Häiriön syitä ei tiedetä.

Hoito:
Riippuvainen persoonallisuus saattaa iän myötä vähentyä. Sopivassa ihmissuhteessa oireisto saattaa pysyä käytännössä poissa. Mikäli häiriö altistaa toistuviin masennuksiin, psykoterapeuttinen hoito tai lääkehoito saattaa lievittää oireita. (lähde)

Palaa sivulle “Persoonallisuushäiriöt”