HUOM!
Keskustelufoorumi ei korvaa lääkäriapua! Kaikki viestit ovat vain käyttäjien omia mielipiteitä. Muutokset hoitosuunnitelmaan on tehtävä aina oman lääkärin kanssa!
Kriisitilanteessa soita Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimeen 010 195 202 (päivystää arkisin klo 9.00-07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00-07.00).

Eristäytyvä (skitsoidinen) persoonallisuus

Epäluuloinen, eristäytyvä, epäsosiaalinen, epävakaa, huomiohakuinen, narsistinen, estynyt, riippuvainen vai pakko-oireinen persoonallisuus?
Vieras

Eristäytyvä (skitsoidinen) persoonallisuus

ViestiKirjoittaja Vieras » La 22 Loka 2016, 0:36

Onko sinulla diagnosoitu eristäytyvä persoonallisuus? Millaisia oireita siihen liittyy? Onko sinulla yhtään läheisiä ystäviä tai muita ihmissuhteita? Ahdistaako läheisyys sinua?

Häiriöstä kärsivälle on ominaista laaja-alainen vetäytyminen ihmissuhteista ja rajoittunut tunteiden ilmaiseminen. Nämä henkilöt saattavat vetäytyä yksinäisiin harrastuksiin, itsetutkisteluun ja mielikuvitukseen. Ihmissuhteiden sijasta saattaa olla kaukorakkauksia tai voimakkaita lemmikkieläinsuhteita. Häiriöstä kärsivien kyky ilmaista itseään ja kokea mielihyvää on rajoittunut.

Eristäytyvät ihmiset eivät uskoudu asioistaan muille, eikä heillä ole juurikaan läheisiä ystäviä. Muut ihmiset kokevat helposti eristäytyvästä persoonallisuudesta kärsivän etäiseksi ja kylmäksi. He pyrkivät pitämään muihin etäisyyttä, ja jos heitä painostetaan läheisyyteen, he ahdistuvat.

Häiriöstä kärsivät saattavat selviytyä hyvinkin ilman hoitoa, ja he saattavat kokea luomastaan elämäntavasta johtuen elämälaatunsa hyvänä. Tällaisessa lieväoireisessa tilanteessa hoitoa ei useinkaan tarvita.

Hoito:
Häiriöstä kärsivät saattavat selviytyä hyvinkin ilman hoitoa, ja he saattavat kokea luomastaan elämäntavasta johtuen elämälaatunsa hyvänä. Tällaisessa lieväoireisessa tilanteessa hoitoa ei useinkaan tarvita. (lähde)

Avatar
Piip
Viestit: 42
Liittynyt: Pe 21 Loka 2016, 19:20

Re: Eristäytyvä (skitsoidinen) persoonallisuus

ViestiKirjoittaja Piip » La 22 Loka 2016, 14:47

Kyllä löytyy itseltäni . Se tekee oikeastaan elämästä mukavampaa kun viihtyy omissa oloissaan ilman tarvetta laajaan ystäväpiiriin.

haitula
Viestit: 59
Liittynyt: Su 11 Syys 2016, 21:26

Re: Eristäytyvä (skitsoidinen) persoonallisuus

ViestiKirjoittaja haitula » Su 23 Loka 2016, 5:12

Tunnistan itseni kyllä tuosta hyvinkin vahvasti, mutta diagnoosia ei ole. Olen "erakko", yhä enenevässä määrin, vaikka kovin suurta sosiaalisten tilanteiden pelkoa ei kai ole. Tai siis sekin tässä taitaa pahentua. Mutta siis olen aika tyytyväinen kotona loisimiseen, ei ole mitään hinkua kyläilyihin tai juhlimiseen tms. Vaikka yksinäiseksi tunnenkin itseni kyllä välillä - mutta mieluisin kanava sosiaalisten suhteiden ylläpitoon minulle on juuri tietokone ja netti.

Ja tuo "jos painostetaan läheisyyteen he ahdistuvat" - joo! Halailu esimerkkinä - se oli kamalaa kun lapset pienenä halusi halata ja kun itsellä ei ollut se "hetki", niin pakottautuminen siihen oli ihan hirveää. Ja isä on halailija ja se on ihan kamalaa.

Palaa sivulle “Persoonallisuushäiriöt”