HUOM!
Keskustelufoorumi ei korvaa lääkäriapua! Kaikki viestit ovat vain käyttäjien omia mielipiteitä. Muutokset hoitosuunnitelmaan on tehtävä aina oman lääkärin kanssa!
Kriisitilanteessa soita Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimeen 010 195 202 (päivystää arkisin klo 9.00-07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00-07.00).

Epäluuloinen (paranoidinen) persoonallisuus

Epäluuloinen, eristäytyvä, epäsosiaalinen, epävakaa, huomiohakuinen, narsistinen, estynyt, riippuvainen vai pakko-oireinen persoonallisuus?
Vieras

Epäluuloinen (paranoidinen) persoonallisuus

ViestiKirjoittaja Vieras » La 22 Loka 2016, 0:21

Onko sinulla diagnosoitu epäluuloinen persoonallisuus? Miten se on vaikuttanut elämääsi, millä konsteilla olet oppinut pärjäämään? Oletko saanut psykoottisia oireita tai onko todellisuudentajusi horjunut muuten, tarvitsetko lääkehoitoa?

Häiriölle on ominaista laaja-alainen muihin ihmisiin ja heidän tarkoitusperiinsä kohdistuva epäluulo. Epäluulon vuoksi henkilön on haluton uskoutumaan muille, ja hän voi tulkita viattomatkin huomautukset tai tapahtumat itsensä kannalta uhkaaviksi. Hänen on vaikea antaa anteeksi ja hän saattaa toistuvasti ja perusteetta epäillä puolisoaan uskottomuudesta. Hän myös helposti reagoi suuttumuksella tai vastahyökkäyksellä kokemaansa itseensä kohdistuvaan uhkaan.

Vaikka tällaiset taipumukset ovat omiaan hankaloittamaan sosiaalista elämää, henkilö hakeutuu harvoin itse hoitoon, ja aloitteen tekee usein läheiset, kuten puoliso tai työtoverit.

Stressaavissa tilanteissa tästä persoonallisuushäiriöstä kärsivä on altis todellisuudentajun horjumiselle ja psykoottisille oireille.

Hoito:
Lievän oirekuvan ollessa kyseessä ei hoitoa välttämättä tarvita. Mikäli oirehtiminen on johtanut hoitoon hakeutumiseen, pitkäaikainen luottamuksellinen hoitosuhde on keskeisin hoitomuoto. Tavoitteena on taipumusten tarkastelu ja niiden parempi hallitseminen. Vaikka persoonallisuushäiriöt ovat henkilön persoonallisuudelle ominaisia pidempiaikaisia reaktio- ja käytöstapoja, niiden jäykkyys ja joustamattomuus saattaa iän myötä vähentyä.

Mikäli oirehtimiseen liittyy ajankohtaisesti voimakasta ahdistusta tai epärealistisia oireita saatetaan tarvita myös lääkehoitoa. (lähde)

Palaa sivulle “Persoonallisuushäiriöt”