HUOM!
Keskustelufoorumi ei korvaa lääkäriapua! Kaikki viestit ovat vain käyttäjien omia mielipiteitä. Muutokset hoitosuunnitelmaan on tehtävä aina oman lääkärin kanssa!
Kriisitilanteessa soita Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimeen 010 195 202 (päivystää arkisin klo 9.00-07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00-07.00).

Narsistinen persoonallisuushäiriö

Epäluuloinen, eristäytyvä, epäsosiaalinen, epävakaa, huomiohakuinen, narsistinen, estynyt, riippuvainen vai pakko-oireinen persoonallisuus?
Vieras

Narsistinen persoonallisuushäiriö

ViestiKirjoittaja Vieras » La 22 Loka 2016, 1:06

Onko sinulla kokemuksia narsistisen ihmisen kanssa elämisestä esim. kaveripiirissä, työpaikalla tai muissa ihmissuhteissa?

Narsistiselle persoonallisuudelle on ominaista erilaiset suuruuskuvitelmat, voimakas ihailun tarve ja empatian vähäisyys. Henkilö kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun, on kateellinen tai ylimielinen ja voi käyttää muita häikäilemättä hyväkseen. Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivät koetaan usein kylminä, vaikka he voivatkin ensin vaikuttaa lämpimiltä tai jopa karismaattisilta. Narsistinen persoonallisuushäiriö onkin eräänlainen pidempiaikainen itsetunnon ja itsearvostuksen säätelyjärjestelmän häiriö. Hoitoon hakeutuminen saattaa liittyä hankalien ihmissuhteiden provosoimaan ahdistuneisuuteen tai masennusoireisiin. He voivat hakeutua hoitoon jossakin kriisitilanteessa, mutta jättävät hoidon helposti kesken itsetuntonsa taas noustessa. (lähde)


DSM-IV:n mukaan narsistiselle persoonallisuushäiriölle ovat ominaisia laaja-alaiset suuruuskuvitelmat, ihailun tarve ja empatian puute. Se on psykiatrinen diagnoosi, joka määritellään vähintään viidellä seuraavista oirekriteereistä:
- suuret käsitykset itsestään eli liioittelee saavutuksiaan
- keskittyy mielikuviin rajattomasta menestyksestä, voimasta, kauneudesta tai suuresta rakkaudesta
- uskoo olevansa niin ainutlaatuinen, että häntä voivat ymmärtää vain muut huomattavat henkilöt tai instituutiot
- vaatii korostunutta ihailua
- mielestään oikeus erityiskohteluun
- muiden hyväksikäyttö
- empatian puute
- kateus (tai uskoo muiden kadehtivan häntä)
- ylimielisyys ja röyhkeys
(lähde)

joku
Viestit: 8
Liittynyt: Ke 14 Helmi 2018, 15:27

Re: Narsistinen persoonallisuushäiriö

ViestiKirjoittaja joku » Ke 14 Helmi 2018, 15:34

Hyvä muistaa myös että on introverttiversio narsismista
https://blogs.scientificamerican.com/be ... introvert/

Palaa sivulle “Persoonallisuushäiriöt”