HUOM!
Keskustelufoorumi ei korvaa lääkäriapua! Kaikki viestit ovat vain käyttäjien omia mielipiteitä. Muutokset hoitosuunnitelmaan on tehtävä aina oman lääkärin kanssa!
Kriisitilanteessa soita Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelimeen 010 195 202 (päivystää arkisin klo 9.00-07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00-07.00).

"Säpsähdykset" ahdistavien/häpeällisten ajatusten yhteydessä

Paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, pakko-oireinen häiriö (OCD), dissosiaatiohäiriö, traumaperäinen stressihäiriö ym.
JaniJ
Viestit: 1
Liittynyt: La 11 Maalis 2017, 19:42

"Säpsähdykset" ahdistavien/häpeällisten ajatusten yhteydessä

ViestiKirjoittaja JaniJ » La 11 Maalis 2017, 20:18

Kysyn hyvän ystäväni puolesta ja tämän suostumuksesta:

Olemme huomanneet ystävän kanssa, että hän "säpsähtelee" (nopeita, hyvin äkkinäisiä ja kovia "pelästys"säpsähdyksiä") sen yhteydessä, kun mieleen tulee jokin pieleen mennyt sosiaalinen tilanne. Tätä ei tapahtu aina, eikä edes valtaosan ajasta, mutta toisinaan kyllä. Yleensä näyttää liittyvän ajatuksiin, joihin liittyy jonkinlaista häpeää epäonnistumisesta, esimerkiksi muisto siitä, että on epäonnistunut jotenkin urheilutreeneissä ja valmentaja on joutunut (lempeästi) sanomaan siitä.

Spekuloimme, että kyseessä on jonkinlainen hämmentävä stressireaktion/taistele- ja pakene-reaktion ilmenemismuoto. Tulee ajatusärsyke, jonka järjestelmä tulkitsee vaaralliseksi (vaikka kyseessä on muisto ja tilanne on jo ohi) ja keho virittyy taistelemaan/pakenemaan (eli tästä tämä nopea säpsähdys). Tuntuu kuitenkin oudolta, että menneet tilanteet, joihin ei liity ainakaan tiedostetusti kuin ihan sellaista pientä ja "normaalia" häpeää, aiheuttaisivat näin voimakkaan reaktion.

Ystävällä ei normaalien elämänkolhujen lisäksi ole diagnosoitu minkäänlaista ahdistushäiriötä tai oikein mitään muutakaan. Kova suorittajaluonne kyllä on ja ottaa helposti paineita onnistumisesta, eli epäonnistumisiin liittyvää häpeää kyllä kokee helpohkosti.

Saa spekuloida, mistä voisi johtua. Entä onko jollakulla ehkä samantapaisia kokemuksia tai on nähnyt moisia jossain?

Kiitos ajatuksista!

- Jani

VaikeastiMasentunut
Viestit: 2
Liittynyt: Pe 20 Heinä 2018, 23:41

Re: "Säpsähdykset" ahdistavien/häpeällisten ajatusten yhteydessä

ViestiKirjoittaja VaikeastiMasentunut » Pe 20 Heinä 2018, 23:53

Hei,
Olen pohtinut aika usein tätä samaa asiaa, et mist tommone säpsähtely johtuu. Usein tällaisen nolon muiston aiheuttaman säpsähdyksen jälkeen pohdin muistaakohan tapahtumaa todistanut henkilö asian vielä. Häpeen iha kauheest, vaiks oliski iha perus moka, pikkujuttu ni silti :(

Mulla on taustalla aika traumaattisia kokemuksia, enkä muista, et tällast säpsähtelyä olis ollu enne masennusta ja traumaattisia kokemuksia.

Palaa sivulle “Ahdistuneisuushäiriöt”